MOTO.MEDIA.PL
  • HOME
  • O NAS
  • REKLAMA
  • AUTO MOTO MARKET
  • KONTAKT
19 czerwca 2019

JESZCZE ŻYWIĄ…

Tej uroczystości ani przez moment nie traktowałem w kategoriach tzw. eventu. Zbyt poważnie traktuję trud polskich rolników – także jako potomek wielopokoleniowej rodziny chłopskiej z zachodniej Lubelszczyzny – aby gonić z Gdańska do Warszawy tylko dla dziennikarskiego odnotowania kolejnej imprezy.

Honorowymi gospodarzami kolejnej, już 26 Gali AgroLiga, przeprowadzonej w poniedziałek, 10 czerwca 2019 roku byli prezydent RP, Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą. Tak wysoka ranga uroczystości sprawiła, że w belwederskiej rezydencji zaroiło się od znaczących przedstawicieli parlamentu, rządu, centralnych instytucji rolniczych, samorządów wojewódzkich oraz firm i organizacji działających na rzecz rolnictwa.

Najważniejszymi gośćmi pozostali jednak najlepsi polscy rolnicy, hodowcy i przetwórcy, dla których – co trzeba podkreślić – możliwość zobaczenia z bliska, a nawet uściśnięcia dłoni prezydenta RP, była dodatkowym, jakże mocnym „załącznikiem” do otrzymanych odznaczeń państwowych i trofeów konkursu AgroLiga 2018. Zwłaszcza, że po części oficjalnej rozpoczęły się – w ogrodzie na tyłach Belwederu – spotkania i rozmowy kuluarowe połączone z degustacją tego, co wytwarza polska wieś oraz okazją do zrobienia sobie pamiątkowego zdjęcia z parą prezydencką.

Wojciech Pysiak, mistrz krajowy AgroLigi 2008 i przewodniczący tegorocznej kapituły konkursowej odznaczony został w Belwederze Srebrnym Krzyżem Zasługi

Z premedytacją nie poprzestaję tylko na wymienieniu osób wyróżnionych podczas tegorocznej Gali AgroLigi lecz rozszerzam tę listę o dodatkowe charakterystyki ukazujące, gdzie i w jakiej specjalizacji rolno-przetwórczej odnoszą sukcesy. Jestem przekonany, że wielu czytelników „MOTO” z zaskoczeniem dowie się o działających niemal w ich bezpośrednim sąsiedztwie rolnikach i przetwórcach, godnych nie tylko nagród ale także… odwiedzenia w charakterze klienta, który ma dość konsumpcyjnego chłamu oferowanego w zagranicznych hipermarketach, w dodatku – często z kłamliwą informacją o jego polskim pochodzeniu.

„Żywią i Bronią” (w oryginale „Żywią y Bronią”) – taka dewiza widniała na sztandarze kosynierów z czasów insurekcji kościuszkowskiej. Podkreślała społeczną rolę polskich chłopów, którzy w czasie pokoju dzięki znojnej pracy na polach dostarczali społeczeństwu żywność niezbędną do przetrwania, natomiast w czasie wojny bronili je przed zewnętrznym wrogiem.

Niestety, tych wyrobów nie zobaczymy w hipermarketach
Słynne „krówki” wytwarzane są w Opolu Lubelskim od blisko 70 lat

Dzisiaj, polscy rolnicy, owszem, jeszcze żywią lecz zamiast bronić sami wymagają obrony, zarówno przed zagraniczną – potężnie dotowaną – konkurencją, jak i  wewnętrznym systemem organizacyjno-prawnym stworzonym przez państwo, wyraźnie mało zainteresowane wspieraniem niewielkich wprawdzie lecz samodzielnych i gwarantujących najwyższą jakość produkcji rolnej, gospodarstw rodzinnych.

Dla wielu laureatów AgroLigi 2018 możliwość bezpośredniego spotkania z parą prezydencką, a nawet zrobienia sobie pamiątkowego zdjęcia było dodatkowym wyróżnieniem
Bohaterowie gali są zmęczeni, ale szczęśliwi

Stąd ogromne znaczenie takich inicjatyw jak Gala AgroLigi, która nie tylko oddaje honory i satysfakcję najlepszym przedstawicielom branży rolno-spożywczej, ale także promuje i informuje resztę społeczeństwa o wysokim, często światowym poziomie tego sektora polskiej gospodarki. Co istotne, hasło „Dobre, bo polskie” można w tym wypadku sprawdzić także organoleptycznie, czyli najbardziej wiarygodnie. Z takiej też okazji skorzystała para prezydencka i jej goście podczas czerwcowej uroczystości w Belwederze. Miejmy nadzieję, że przyjemne odczucia podniebienia podczas konsumowania setek wyrobów przygotowanych przez laureatów tegorocznej gali znajdą pozytywne przełożenie podczas dyskusji na temat strategii państwa wobec sektora rolno-spożywczego.

Skoro jest cenna inicjatywa, nie sposób zbyć milczeniem jej autorów i realizatorów. Przychodzi to tym łatwiej, że w zasadzie auto i realizator jest tylko jeden. To Leon Wawreniuk – dziennikarz, wydawca i wiceprezydent AgroBiznesKlubu. Dzięki jego aktywności i determinacji w dążeniu do założonych celów, Gala AgroLigi doczekała się już 26 edycji. Syn chłopskiej rodziny z Podlasia nie tylko nigdy nie odcinał się od swoich korzeni ale także postanowił całym swoim dorosłym życiem służyć polskiej wsi.

Bez Leona Wawreniuka (z lewej) nie byłoby AgroLigi i wielu innych przedsięwzięć służących promowaniu polskiego rolnictwa oraz przetwórstwa.

Miał też ku temu niebagatelne atuty; od dyplomu inżyniera melioracji po Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, poprzez doświadczenie wyniesione z kilkunastoletniej pracy dziennikarskiej i redakcyjnej  w tygodniku „Nowa Wieś” (300 tys. nakładu wyprzedawanego do zera!), aż po udany pomysł założenia i wydawania miesięcznika „AgroBazar”, który stał się swego rodzaju rakietą nośną dla kolejnych inicjatyw, włącznie z Galą AgroLigi. Leonowi Wawreniukowi nie wypada życzyć niczego innego, jak realizacji żeglarskiej komendy „Tak trzymać!”.

Tekst i zdjęcia:
Henryk Jezierski

Odznaczeni przez Prezydenta RP, Andrzeja Dudę:
Złoty Krzyż Zasługi:
Monika Siecińska-Jaworowska
Srebrny Krzyż Zasługi:
Kazimierz  Kujawa
Wojciech Pysiak

AgroLiga 2018, kategoria ROLNICY

MISTRZOWIE KRAJOWI:

Antoni Kuśmierczak, Anna Kuśmierczak-Kuceł i Ireneusz  Kuśmierczak – Bełżec, Lubelskie.
Na blisko 125 hektarach prowadzą nowoczesne gospodarstwo rybackie „Bełżec” specjalizujące się w hodowli: karpi, amurów, linów, szczupaków, sumów, sandaczy, okoni, karasi i tołpyg. W gospodarstwie do dyspozycji wędkarzy wydzielonych jest 5 stawów o powierzchni 10 ha  z licznymi stanowiskami.

PIERWSI WICEMISTRZOWIE KRAJOWI:

– Alina i Wojciech Klimkiewicz – Wtelno, Kujawsko-Pomorskie
Prowadzą 195-hektarowe gospodarstwo, w którym uprawiane są  rośliny sadownicze, warzywa i zboża. Obecnie powierzchnia uprawy jabłoni wynosi 145 ha, grusz 20 ha, śliw 1,2 ha oraz wiśni 2,8 ha.

– Zygmunt Mikołajczyk – Lisewo, Mazowieckie
Prowadzi 121-hektarowe wielokierunkowe gospodarstwo rolne  nastawione na produkcję roślinną. Dominującym kierunkiem jest uprawa mięty pieprzowej, zaś pozostałe uprawy to truskawki, zboża i rośliny strączkowe. Gospodarstwo pracuje w oparciu o wdrożony system HACCP oraz zasady Dobrej Praktyki Rolniczej, zgodnej z wymaganiami standardu SAN.

WICEMISTRZOWIE KRAJOWI:

– Ewelina i Jan Cisakowscy – Gołaszyn, Lubuskie
Prowadzą 164-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w  towarowej produkcji rzepaku zimowego, pszenicy ozimej oraz buraków cukrowych. W płodozmianie znajdują się również rośliny wysokobiałkowe, m.in. soja. Gospodarstwo jest kompleksowo zmechanizowane, zarówno w zakresie upraw polowych, jak i w przechowalnictwie w nowoczesnych halach magazynowych.

– Katarzyna i Bogdan Łuczyńscy – Wdowin, Łódzkie
Prowadzą blisko 90-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w hodowli trzody chlewnej. Stado podstawowe liczy 400 sztuk loch. Zmodernizowane budynki inwentarskie pozwalają na roczną produkcję ok. 3500 sztuk tuczników oraz 8500 prosiąt na sprzedaż.

– Bożena i Wiesław Hajda – Głębinowo, Opolskie
Prowadzą 7-hektarową plantację borówki amerykańskiej odmian Berkeley i Bluecrop, w której stosowane jest nawadnianie kropelkowe. Produkcja towarowa  w 2017 r. wyniosła 75 ton, zaś sprzedaż odbywa się w krajowych centrach handlowych i jest eksportowana do Włoch. Gospodarstwo wyposażone jest w kompleks magazynowo-chłodniczy z nowoczesną sortownią i przechowalnią owoców oraz systemem przechowywania sterowanym komputerowo i opartym na kontrolowanej atmosferze.

– Milena i Kamil Chodniccy – Kumelsk, Podlaskie
Prowadzą 85-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji mleka. Stado podstawowe liczy blisko 130 sztuk krów mlecznych o średniorocznej wydajności 9200 litrów w laktacji. Gospodarstwo posiada  innowacyjną wolnostanowiskową oborę wyposażoną ok. w 2 roboty  udojowe DeLaval, robot do czyszczenia i automatyczny mikser do gnojowicy.

– Natalia i Łukasz Szmania – Kowalewo, Wielkopolskie
 Prowadzą 80-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji żywca wieprzowego w cyklu zamkniętym (na stanie jest 120 macior, od których rocznie odchowuje się ok. 2700 szt. prosiąt). Produkcja roślinna, prowadzona w oparciu o nowoczesne technologie, to uprawa: zbóż, rzepaku ozimego i rzepaku.

LAUREACI

– Jolanta i Wojciech Skowrońscy – Sułów, Dolnośląskie
Państwo Skowrońscy prowadzą 5,5-hektarowe gospodarstwo ogrodnicze, w którym 2 ha stanowią uprawy szklarniowe pomidorów koktajlowych, malinowych i kumato, pozostała część upraw to truskawki i maliny. Uprawiane przez nich rośliny są chronione biologicznie w szklarniach. Stosowane są także kurtyny energooszczędne w celu zmniejszenia emisji spalin z kotłów oraz instalacji odpylających. Produkty z gospodarstwa trafiają na rynek włoski i angielski. Na miejscu prowadzony jest sklepik owocowo-warzywny.

– Barbara Fryc – Nowa Wieś Szlachecka, Małopolskie
Pani Barbara Fryc prowadzi wraz z trzema synami, blisko 30-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w tuczu trzody chlewnej w cyklu otwartym (roczna produkcja to ok. 1000 tuczników). W gospodarstwie stosowane są zasady bioasekuracji i spełnia ono wymogi dobrostanu zwierząt. W ramach Rolniczego Handlu Detalicznego gospodarstwo prowadzi sprzedaż swojskich wędlin.

– Mieczysława i Jan Tylka – Tokarnia, Podkarpackie
Państwo Tylka prrowadzą blisko 110-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji mleka. Stado produkcyjne, w którym dominuje rasa Simental liczy 34 sztuki krów mlecznych o średniorocznej wydajności ok. 7 tys. litrów mleka oraz 45 sztuk bydła opasowego w różnych grupach wiekowych. Zaplecze techniczne gospodarstwa stanowią: nowoczesna obora zapewniająca dobrostan zwierząt z systemem udojowym nowej generacji, bukaciarnia i silosy na kiszonkę.

– Daniel Wieczorek – Jezierce, Pomorskie
Prowadzi 80-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w chowie szynszyli (na stanie gospodarstwa znajduje się ok. 2100 sztuk zwierząt, w tym 700 sztuk to stado podstawowe) i towarowej uprawie roślinnej – rzepaku, pszenżyta i jęczmienia. W ostatnich latach gospodarstwo zostało zmodernizowane i wyposażone w nowoczesny park maszynowy.

– Barbara i Michał Nawarro – Jędrzejów, Świętokrzyskie
Państwo Nawarro prowadzą 226-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji roślinnej pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego i rzepaku oraz świadczące usługi rolnicze, tj. zbiór kombajnowy zbóż. W zasobie gospodarstwa, w którym prowadzi się rachunkowość rolniczą w systemie FADN, znajdują się nowoczesne maszyny i urządzenia oparte na elektronicznych systemach wspomagania pracy.

– Krzysztof Pisarewicz – Sarnowo, Warmińsko-Mazurskie
Prowadzi 150-hektarowe gospodarstwo specjalizujące się w towarowej produkcji roślinnej zbóż, rzepaku, gryki i truskawek oraz sadowniczej, a także w wytwarzaniu i konfekcjonowaniu soków z własnych owoców. Gospodarstwo wyposażone jest w chłodnię z kontrolowaną atmosferą, sortownię i silosy zbożowe.

– Anna i Maciej Poroszewscy – Bogusławice, Śląskie
Państwo Poroszewscy prowadzą 105-hektarowe gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji roślinnej rzepaku i innych zbóż. W gospodarstwie, odznaczającym się wysoką estetyką i osiągnięciami produkcyjnymi, odbywają się cenione przez rolników szkolenia praktyczne. W gospodarstwie tym były również wdrażane doświadczenia z odmianami kukurydzy firmy PIONIER.

– Joanna i Konrad Fujarscy – Kluczewo, Zachodniopomorskie
Państwo Fujarscy prowadzązłożone z blisko 300 rodzin pszczelich gospodarstwo pasieczne należące do Stowarzyszenia Producentów Miodu Drahimskiego i będące członkiem Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. W gospodarstwie odbywają się szkolenia z zakresu gospodarki pasiecznej i są organizowane imprezy okolicznościowe.

AgroLiga 2018, kategoria FIRMY

MISTRZOWIE KRAJOWI:

– ROLTOMA Monika i Tomasz Stypułkowscy – Sokoły, Podlaskie
Firma założona w 2006 roku, zatrudniająca 20 pracowników, zajmuje się kompleksowym zaopatrzeniem w maszyny rolnicze, ich serwisowaniem i sprzedażą części zamiennych.  W jej ofercie nowością jest prowadzenie serwisu i sprzedaży opon rolniczych do samochodów osobowych i ciężarowych oraz obsługa klimatyzacji. Roltoma jest dystrybutorem wyrobów takich firm, jak Daf-Agro, Amazone, Inter-Tech czy Lemtech.

PIERWSI WICEMISTRZOWIE KRAJOWI:

– Zakład Projektowania i Usług Komunalnych „PORAJ” Wawrzyniec Zieliński – Wawrów, Lubuskie
Założona w 1988 roku  firma zajmuje się kompleksową działalnością ogrodniczą, w tym m.in. produkcją kwiatów, roślin ozdobnych i ziół, leczeniem i pielęgnacją drzew, zakładaniem terenów zieleni, w tym roślin ozdobnych oraz badaniem i oceną stanu zdrowia drzew za pomocą rezystografu IML400. „PORAJ” posiada także karczmę „Farma Wawrzyńca”, mini ZOO oraz plac zabaw dla dzieci z Ogrodem Doświadczeń i Zmysłów.

– Browar KORMORAN– Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
Założony przed 26 laty browar jest inicjatywą prywatną realizowaną dzięki wiedzy i pasji jej wspólników. W jego ofercie są piwa w ponad 30 różnych stylach, wytwarzane w oparciu o tradycyjną technologię piwowarską i lokalne surowce pochodzenia rolniczego, zawierające jedynie naturalne dodatki. Piwa warzone w Browarze Kormoran były wielokrotnie nagradzane i wyróżniane.

WICEMISTRZOWIE KRAJOWI:

– Przetwórnia Warzyw „Kiszone Warzywa z Doliny Baryczy” Michał Sznajder Karnice, Dolnośląskie
Przetwórnia z Karnic jest firmą rodzinną specjalizującą się w kiszeniu ogórków i kapusty w oparciu o tradycyjne receptury, bez wykorzystywania chemicznych dodatków – konserwantów, przyspieszaczy czy wybielaczy. Firma dysponuje własną siecią sprzedaży na terenie woj. dolnośląskiego i stoiskiem na rynku hurtowym TargPiast we Wrocławiu oraz prowadzi sklep internetowy.

– Firma Produkcyjno-Usługowo-Handlowa Kończalscy Balbina i Jerzy – Starorypin Rządowy, Kujawsko-Pomorskie
Firma Państwa Kończalskich prowadzi na wysokim poziomie działalność hotelarsko-gastronomiczną („Hotel pod Modrzewiami”, „Restauracja Modrzewiowa”) oraz gospodarstwo sadownicze, z którego owoce są przetwarzane na ekologiczne soki i napoje. Firma blisko współpracuje z jednostkami samorządowymi i przedsiębiorstwami przy organizacji szkoleń dla pracowników i klientów oraz organizuje corocznie bal charytatywny dla osób niepełnosprawnych. Od 19 lat zaprasza także na Bal Rolnika.

– Firma KLIMEKO – Dionizów, Łódzkie
 Firma zajmuje się przetwórstwem mleka w oparciu o tradycyjne i ręczne metody wytwarzania ekologicznych wyrobów mleczarskich, dla których bazę stanowią mleko i śmietana zaszczepione najlepszymi kulturami baterii mleczarskich. W jej ofercie są m.in.: jogurty naturalne, sery twarogowe i masło, a także – śmietany, oryginalne serki smakowe, kefir, mleko zsiadłe oraz maślanka.

– Masarnia OSIP – Wierzawice, Podkarpackie
Typowa firma rodzinna zajmująca się wytwarzaniem wyrobów regionalnych i tradycyjnych w oparciu o stare, rodzinne receptury i wysokiej jakości rodzimy surowiec. Jej specjalnością są klasyczne wędzone wyroby o niepowtarzalnym smaku: szynki, schaby, kiełbasy wiejskie, balerony, kabanosy, polędwiczki, boczki, pieczenie rzymskie, pasztety i salcesony. W skali roku zakład produkuje i sprzedaje ok. 300 ton gotowych wyrobów. Dystrybucja w dużym stopniu oparta jest o dwa firmowe sklepy oraz 3 autosklepy.

– Centrum Ogrodnicze Toskana Danuta Bednarczyk – Końskie, Świętokrzyskie
Firma od 2013 roku zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową i detaliczną materiału szkółkarskiego m.in. roślin liściastych i iglastych, roślin żywopłotowych i balkonowych i drzew alejowych, a także aranżacją i pielęgnacją ogrodów.

LAUREACI

– „Geomax” Misztal-Stateczny – Opole Lub., Lubelskie
Firma specjalizuje się od początku lat 50. ubiegłego wieku w produkcji krówek według dawnej receptury, na bazie najwyższej jakości mleka, śmietany, cukru i syropu glukozowego. W jej ofercieznajdują sięwyroby śmietankowe, kakaowe, miętowe, z ziarnem sezamowym, z wiórkami kokosowymi oraz z rodzynkami. Są one dostępne w formie krówek krojonych i  zawijanych ręcznie, krówek krojonych i zawijanych mechanicznie, batoników „Mega – Krówka” oraz masy do wafli.

– Zakład Masarski Dariusz Kmak – Kamionka Wielka, Małopolskie
Firma rodzinna założona w 1998 roku wytwarza swojskie wyroby wędliniarskie z  wyselekcjonowanego mięsa i starannie dobranych przypraw, Jej wyjątkowo smaczne wyroby produkowane w oparciu o rodzinne receptury i najnowsze technologie dostępne są w sieci własnych sklepów na terenie Małopolski.

– Fresh Champ – Chotycze, Mazowieckie
Przedsiębiorstwo  założone w 2010 roku i zatrudniające blisko 30 osób, zajmuje się skupem, eksportem, importem oraz przechowywaniem owoców i warzyw, a także transportem zwierząt.Znaczący udział w obrotach stanowi pieczarka skupowana od polskich producentów i eksportowana na rynki wschodnie i do Szwecji (w 2017 roku eksport wyniósł ponad 3800 ton).

– „Piekarnia Grabowski” Edyta Grabowska – Otmice, Opolskie
Jest firma rodzinną zatrudniającą ok. 70 osób i wytwarzającą szeroką gamę wyrobów piekarniczych (chleby – baltonowski, wiejski, kozacki, żyto łamany, graham, orkiszowy oraz przekąski) i ciastkarsko-cukierniczych (m.in. kołacze, ciastka drobne kruche, ciastka sztukowe i deserowe, babki i torty). Firma dysponuje siecią własnych sklepów oraz prowadzi handel obwoźny. Od 2013 roku ma prawo do używania na swoich produktach piekarsko-cukierniczych logotypu Dziedzictwo Kulinarne Opolskie.

– „TOŁŁOCZKO” Tomasz Tołoczko – Kruszyna, Pomorskie
Firma od 26 lat zajmuje się przetwórstwem mięsno-wędliniarskim, do którego pozyskuje surowiec od lokalnych hodowców zwierząt. Od 2016 roku w firmie funkcjonuje MOL – Zakład Przetwórstwa Mięsa – Wędliniarstwo Naturalne, w którym używa się mięsa bez uzupełniaczy i dodatków chemicznych, zaś do wędzenia stosuje się drewno bukowe, olchowe i z drzew owocowych. Firma posiada własną sieć sklepów firmowych.

– Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MAJMEX – Częstochowa, Śląskie
Firma założona w 1992 roku jest jednym z głównych dystrybutorów sznurka rolniczego w Polsce. W jej ofercie znajdują się także, pochodzące od uznanych krajowych i zagranicznych producentów, takie produkty, jak: siatka do belowania, folia do sianokiszonek, obuwie i ubrania robocze oraz worki raszlowe i zbożowe. 

– PLEURO Gospodarstwo Rolne Jolanta i Piotr Gebler – Marcinów, Wielkopolskie
Zakład  specjalizuje się w produkcji podłoża do uprawy grzyba boczniaka według autorskiej technologii, opartej na metodzie pasteryzacji i pakowaniu podłoża.  Zajmuje się także towarową produkcją zbóż i łubinu żółtego oraz produkcją łąkową (łącznie na 51 ha). Gospodarstwo jest członkiem wspierającym Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych.

PIERWSZE STRZELANIE GDAŃSKICH SOKOŁÓW MISTRZOWIE EKSTRALIGI PO LOSOWANIU NUMERÓW STARTOWYCH

Powiązane wpisy

SCANIA POLSKA: DOBRE WYNIKI, NOWE WYZWANIA

KRONIKA

SCANIA POLSKA: DOBRE WYNIKI, NOWE WYZWANIA

PIERWSZE STRZELANIE GDAŃSKICH SOKOŁÓW

KRONIKA

PIERWSZE STRZELANIE GDAŃSKICH SOKOŁÓW

SOKOŁY POWRÓCIŁY DO GDAŃSKA

KRONIKA

SOKOŁY POWRÓCIŁY DO GDAŃSKA

Kategorie

  • (D)EFEKTY
  • AKTUALNOŚCI
  • BEZ CENZURY
  • BLASKI I CIENIE SAMOCHODÓW UŻYWANYCH
  • FELIETONY, KOMENTARZE, POLEMIKI 1977 – 2021
  • FOTO-PRZESTROGA
  • GALERIE
  • JEDNOŚLADY
  • KRONIKA
  • MOTO-TECHNIKA
  • OD PIERWSZEGO WRAŻENIA
  • OGŁOSZENIA
  • OSTRZEGAMY, ODRADZAMY
  • OTRZYMALIŚMY, WYSZUKALIŚMY
  • PREMIERY
  • PUBLICYSTYKA
  • REPORTAŻ
  • SERWIS AUTORYZOWANY
  • SOKÓŁ GDAŃSK
  • SPORT, TURYSTYKA
  • ŻYDOKOMUNA W REALIACH POLSKICH 1926 – 2021
MOTO.MEDIA.PL
  • Strona główna
  • O NAS
  • REKLAMA
  • AUTO MOTO MARKET
  • KONTAKT
  • Polityka prywatności
Copyright © MOTO.media.pl & PolskaWolna.pl All Rights Reserved

Dobrowolne wpłaty na rozwój portalu:

PLN – PKO Inteligo nr 50 1020 5558 1111 1172 6980 0030
USD – BIC/SWIFT: BPKOPLPW IBAN: PL88 1020 1811 0000 0502 0358 3184
EUR – BIC/SWIFT: BPKOPLPW IBAN: PL36 1020 1811 0000 0502 0358 3150
GBP – BIC/SWIFT: BPKOPLPW IBAN: PL39 1020 1811 0000 0902 0389 4755
CHF – BIC/SWIFT: BPKOPLPW IBAN: PL88 1020 1811 0000 0502 0389 4748

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę plików cookies w swojej przeglądarce.
Polityka prywatności OK, ROZUMIEM
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT